Hop til hovedindholdet

Nyt Europa logo

Borgernes Europa Topmøde 2017


Dato og tid

Søndag d. 8. oktober 2017 kl. 09:00 til 16:00

Tilmeldingsfrist

Fredag d. 6. oktober 2017 kl. 10:00

Sted

Christiansborg, Folketingets besøgsindgang til højre for hovedtrappen i Rigsdagsgården, 1218 København Christiansborg
Folketingets besøgsindgang til højre for hovedtrappen i Rigsdagsgården
1218 København

Borgernes Europa Topmøde 2017


Arrangementsbeskrivelse

EU står ved en skillevej, hvor der skal træffes et valg. Enten lader vi os blive trukket med i slipstrømmen af globale forandringer, eller også griber vi fat om dem og udnytter de nye muligheder, de bringer. I den forbindelse har Kommissionens formand Jean-Claude Juncker, som lovet i sin tale om Unionens tilstand 2016, fremlagt en hvidbog om Europas fremtid, som beskriver fem scenarier for, hvordan Unionen kan udvikle sig frem til 2025 afhængig af, hvordan vi vælger at handle. Her er det dog afgørende, at Europas fremtid diskuteres og besluttes i samråd med dets borgere. Derfor inviterer Nyt Europa, Fagligt Internationalt Center, Globale Seniorer og Europa-Kommissionen i Danmark til borgertopmøde om Junckers fem-punkts plan for at diskutere betydningen af de fem scenarier og for at komme med én klar anbefaling til politikerne om hvilken vej Europa skal gå.

BUS fra Odense (Busholdepladsen i Dannebrogsgade) kl. 06:45.
BUS fra Roskilde (foran Biblioteket) kl. 08:45.

PROGRAM

09:00 – 10:00 Ankomst til Christiansborg og kaffe

10:00 – 10:20 Åbning af Borgertopmøde v. Claus Larsen-Jensen, FIC, Steen Gade, Nyt Europa og/eller Stina Soewarta, EU-Kommissionen i Danmark.

Claus Larsen-Jensen, Steen Gade og Stina Soewarta åbner borgertopmødet ved at byde velkommen og give deres syn på vigtigheden af borgerinddragelse i EU politik.

10:20 – 11:20 Præsentation af de fem (plus ét) scenarier for Europa

Fem oplægsholdere vil give en kort præsentation af de fem scenarier for Europa. Dette skal danne udgangspunkt for borgernes videre diskussion om scenarierne. Her vil oplægsholderne facilitere diskussionerne i arbejdsgrupper.

11:20 – 11:30 Inddeling i arbejdsgrupper

Alle deltagerne ved topmødet inddeles i fem arbejdsgrupper, hvor de enkelte grupper beskæftiger sig med ét af scenarierne for Europa.

11:30 – 11:50 Refleksionspause

Deltagerne har mulighed for at tage en kort pause med kaffe og reflektere med hinanden om scenarierne inden Margrethe Vestagers oplæg.

12:00 – 12:45 Hvidbogen og Borgerdialog v. Margrethe Vestager, Konkurrencekommisær, EU-Kommisionen.

Margrethe Vestager leverer borgertopmødets key-note speach. Her vil vedkommende præsentere tankerne bag Hvidbogen, samt forklare hvorfor det er vigtigt, at vi har en borgerdialog om fremtidens Europa.

12:45 – 13:15 Frokost

13:15 – 14:30 Diskussion i arbejdsgrupper

De fem arbejdsgrupper går ud til et grupperum på Christiansborg for at diskutere deres scenaries udfordringer, muligheder og begrænsninger på baggrund af på forhånd opstillede spørgsmål. 

14:00 – 14:30 Løbende kaffepause med kage

De fem arbejdsgrupper har mulighed for at tage en kort pause med kaffe og kage inden de færdiggør deres anbefaling og præsentation af konklusionerne.

14:30 – 16:00 Præsentation og politisk paneldebat

Borgertopmødet afsluttes med, at én repræsentant fra hver af arbejdsgrupperne fremlægger de overordnede konklusioner og opstiller en anbefaling. Herefter vil der være politisk paneldebat om de fem scenarier for Europa med mulighed for Q&A.

Deltagere ved paneldebatten: Peter Hummelgaard Thomsen, EU-ordfører for Socialdemokratiet (S), Holger K. Nielsen, EU-ordfører for Socialistisk Folkeparti (SF), Marie Krarup, Dansk Folkeparti (DF), Rasmus Nordquist, Alternativet (Å), Sofie Carsten Nielsen, Radikale Venstre (RV), Christina Egelund, Liberal Alliance (LA) og Finn Sørensen, Enhedslisten (EL).

Borgernes Europa Topmøde foregår på dansk. Spørgsmål kan stilles pr. mail til student@nyteuropa.dk

Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig.

Topmødet er støttet af Europanævnet og Europa-Kommissionen

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >