Hop til hovedindholdet

Nyt Europa logo

Ambassadebesøg - Albanien i EU?

Vis lignende arrangementer


Dato og tid

Mandag d. 9. marts 2020 kl. 17:00 til 18:30

Tilmeldingsfrist

Søndag d. 8. marts 2020 kl. 12:00

Sted

Albaniens Ambassade, Frederiksholms Kanal 4, 1220 København K Albaniens Ambassade
Frederiksholms Kanal 4
1220 København K

Ambassadebesøg - Albanien i EU?

Vis lignende arrangementer


Arrangementsbeskrivelse

Albanien har i nyere tid været igennem en hæsblæsende rejse mod demokrati, men møder modstand mod de sidste skridt på vejen til optagelsen i EU.

Den demokratisk transformation i Albanien startede på ryggen af et undertrykkende kommunistisk regime. De studerende gik på barrikaderne i 1989 og demonstrationerne kulminerende senere med en stor protest ved universitetet i Tirana i december 1990. I starten krævede demonstranterne at deres leveforhold og økonomiske situation blev forbedret, men hurtigt udviklede demonstrationerne sig til et breder civilt pres på det kommunistiske regime for at indføre et flerpartisystem. Presset på regimet førte i første omgang til et valg i marts 1991, der mødte kritik for ikke at være reelt frit. Det var først i april 1992, efter nye massive folkelige demonstrationer, at det første rigtige frie valg blev gennemført, hvilket førte til kommunismens reelle fald i Albanien.

Siden da har albanerne stadig skulle kæmpe demokratiet. Der har været tilbageskridt som i 1997 da den albanske regering faldt som følge af udbredt korruption og statens og virksomheders involvering i en økonomi, der bragte mindelser om en pyramidespilsøkonomi. Krisen i 1997 bragte dog også på ny politiske vilje til reformer og siden da har Albanien bevæget sig med syvmileskridt væk fra deres kommunistiske fortid og undertrykkende regeringer.

I dag er Albanien så langt i processen, at de i 2009 blev optaget som medlem af NATO og søgte om optagelse i EU. I 2014 opnåede Albanien status som kandidatland og siden november 2016 åbnede EU for detaljerede optagelsesforhandlinger med Albanien for at understøtte de albanske reformer af blandt andet retssystemet, bekæmpelsen af korruption samt en større indsats mod organiseret kriminalitet.

Danmark og Holland er dog i dag modstander af optagelsesprocessen trods en række skærpede krav overfor de lande, der søger om optagelse i fællesskabet.

Til at gøre os klogere på Albansk historie og hvordan albanerne ser på deres videre muligheder for en stærkere tilknytning til EU samt Danmarks rolle i dette, har den Albanske ambassadør, Elida Petoshati, inviteret os indenfor på den Albanske Ambassade. Og du er inviteret med.

Bemærk: Der er få pladser til arrangementet, derfor vil vi gerne bede dig om at afmelde, såfremt du ikke kan deltage alligevel, så din plads kan gå til en anden.

Arrangementet er blevet til med støtte fra Europa-Nævnet

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >